15.05.2019 | Felleskjøpet

I sommermånedene vokser gresset kraftig, og da bør du klippe plenen ofte og med godt verktøy. Hvis knivene på gressklipperen er slitte vil gresset rives av i stedet for å skjæres, og dermed får hvert strå en mye større angrepsflate hvor det kan trenge sykdom inn. 

Klipp plenen 1-2 ganger i uka  

Gresset jobber hele tiden med å vokse uforstyrret slik at det kan sette frø. Når det hindres i å gjøre det, sender gresset signaler ned til rotsystemet som danner nye skudd som gjør plenen tettere. Derfor bør du klippe plenen minst en gang i uken, og gjerne to. Det er en av grunnene til at robotklippere gir en tettere og mer slitesterk gressplen. 

Mange hageeiere har store problemer med mose som gjerne etablerer seg i gressplener med næringsmangel, skygge og lav pH-verdi. Du kan kjøpe moseforebyggende midler, men du kan også etterså og holde mosen unna på den måten. 

Slik ettersår du: 

  • Rak bort dødt gress og død mose. 
  • Vertikalskjær plenen om nødvendig. 
  • Spre ut 10 gram nye gressfrøper kvm, det vil si halve mengden i forhold til ved nysåing. For eksempelSpire plenfrø Villa. 
  • Gjødsle. 
  • Vann ved behov. 

Vann rikelig én gang i uka ved tørke 

I utgangspunktet skal plenen klare seg med naturlig vanning fra nedbør. Men i tørre somre må vi hjelpe plenen litt. Hvis det er veldig varmt og tørt i bakken, er det bedre å vanne rikelig en gang i uken enn lite og ofte. Vi ønsker nemlig å tvinge røttene til å lete nedover etter fuktighet. Vann gjerne om kvelden eller tidlig om morgenen når det er minst fordamping, og følg med på eventuelle vanningsforbud der du bor. 

Plenklipp - en naturlig gjødsel 

En utrolig god måte å bruke gressklipp på, er å samle det og legge det mellom plantene i hagen. Da får du overflater som du kan gå på uten å bli full av jord, og i tillegg tar plantene opp nitrogen fra gressklippet slik at du får en fin gjødsling - og du får jordforbedring samtidig. 

Les mer om klipping, vanning og gjødsling av plen 

Slik gjødsler du plenen om sommeren 

Tar du bort gressklipp fra plenen fører du samtidig bort næring (nitrogen) som gresset har hentet ut av jorden. Det er en av grunnene til at du bør gjødsle om våren og sommeren. Holder du på å bygge opp en gressplen som er nyanlagt eller som har vært utsatt for mye ugress, er det lurt å gjødsle ofte med små mengder minst tre ganger om sommeren. Da utkonkurrerer gresset både mose og ugress. Slik fjerner du mose og slik blir du kvitt ugress. 

Organisk gjødsel kan legges på når som helst, men ellers er det lurt å gjødsle når du venter regn. Med engressklipper med bioklippfunksjonfinfordeler kniven gressklippet, som så faller ned i plenen og blir til jord i stedet for å samles opp. Dermed går ikke like mye av nitrogenet tapt, men det kan likevel være nødvendig å styrke plenen med gjødsel.